Don Bosco Ének- és Zenekar

Az Egyetemi templom Don Bosco ének- és zenekara 1975-ben alakult Dauner János szalézi szerzetes pap vezetésével, dr. Khirer Vilmos, a Központi Papnevelő Intézet akkori prefektusa kezdeményezésére. A kezdetben 8-10 tagú együttes mára több mint 100 tagot számlál; a kórus tagjaiból alakult zenekar létszáma jelenleg mintegy 35 fő. Óvodás, általános iskolás, középiskolás, egyetemista ifjúságtól a felnőttekig mindenféle korosztály megtalálható az énekkarban. Az ének-zenekar már egy hatalmas közösség is, amelyen belül rengeteg kisebb korosztályi és különböző érdeklődési körű közösség, csoport is működik, ahol a közös kapocs a zene és a zene által Isten dicsőítése.

1998 őszéig az ének- és zenekar vezetője az alapító-karnagy Dauner János szalézi atya volt. Ekkor, megromlott egészségi állapota miatt átadta a zenei vezetés ifj. Benyus Sándornak, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerzett karmesteri diplomát . A kórusvezetés áldozatos munkáját segíti Bakonyiné Marton Katalin, aki az együttes kórusvezetője.

Az ének-zenekar a rendszeres Egyetemi templomi és plébániai egyházzenei alkalmak mellett, sok meghívásnak eleget téve szerepel Budapest és az ország számos templomában hangversenyeken, egyházzenei áhítatokon.

Mozart: Requiem előadása 2019. november 1. Szentendre, Szent Péter és Pál templom: https://www.youtube.com/watch?v=Y_wzHo-VbUI&t=112s

Mozart: Requiem előadása 2019. november 1. Szentendre, Szent Péter és Pál templom

A Don Bosco ének- és zenekar repertoárja felöleli az egyházi év ünnepköreit és az európai zenetörténet széles palettáját. Repertoárján kb. 120-140 mű szerepel.

Sándor István szalézi vértanú boldoggá avatásán, 2013. október 19., Szt István bazilika.

A folyamatos hazai szereplések mellett külföldön is megfordult az együttes. 1983-ban Bécsben szerepelt az énekkar, 1987-ben pedig Lengyelországban II. János Pál pápa akkori látogatásán az egyesített énekkarban vett részt a Szentatya által bemutatott szentmisén. A kórus II. János Pál pápa 1991-es magyarországi látogatásának két helyszínén is részt vett az egyesített énekkarok szolgálatában. 2013-ban a Szent István bazilikánál Sándor István szalézi vértanú boldoggá avatásán is a Don Bosco ének- és zenekar adta a zenei szolgálatot. Együttesünk folyamatosan ápolja a kapcsolatot a magyarországi szaléziak közösségével.

Dauner János (1915–2002) szalézi szerzetes atya egész életét Istennek, a fiataloknak és az egyházzenének szentelte. Az ifjúság szeretetét küldetésként élte meg, akárcsak nagy példaképe, Bosco Szent János, a szalézi rend alapítója. Dauner János atya a kommunista hatalom évei alatt templomi énekkarokba toborozta a gyermekeket. Szervezőtehetségének, szakmai tudásának, sugárzó egyéniségének köszönhetően az ének és zene által sok fiatalt vezetett Istenhez. Az énekkarban az óvodástól a felnőttekig minden korosztály megtalálható, akik János atya útmutatását és Bosco Szent János lelkiségét követve folytatják a megkezdett munkát. Céljuk, hogy hűek maradjanak alapítójuk kéréséhez:

Dauner János atya, “János bácsi”

„Kedves Gyermekeim! A Rátok bízott talentumokkal jól sáfárkodjatok, mert a Jóisten bizony bőven adott Nektek! Nagyon kevés gyermeknek adatik meg az együtt zenélés fölemelő, léleküdítő, szépítő, nemesítő öröme az Úristen dicsőségére! Mindig éljetek vele, de soha ne éljetek vele vissza! Mindig vigyázzatok magatokra és egymásra, nagyon szeressétek egymást! Mindig legyetek jók és vidámak!”

Követheted a kórus életét a facbook-on: https://www.facebook.com/groups/328464024409475

Nyári tábor során látogatás Máriapócson 2019-ben

Ha szeretsz énekelni, szereted az egyházi zenét, szeretnél tagja lenni a kórusnak vagy a zenekarnak, próbáld ki magadat egy alkalommal. Elsősorban általános iskola és gimnazista korú érdeklődők jelentkezését várjuk. Jelentkezés és elbeszélgetés Benyus Sándor és Bakonyiné Marton Katalin karvezetőknél a szerdai énekpróbák előtt, 18:15-kor.

Kérjük támogassa ének-zenekarunk működését a Közösség Ifjúsági Alapítvány-on keresztül.

Számlaszám: CIB Bank 10702019-18057760-52000001

Támogatását hálásan köszönjük!